Monday, April 24, 2006

Fra Metrostationen ved Lergravsparken og tur rundt i Amager strandpark / Søndag den 23 april 2006, i gråvejr.Amager strand som plejede at være Københavns helt specielle paradis, er nu blevet overtaget af et kæmpe lortehul af en kunstig strand. Amager strand som måske var lidt ubehjælpsom tidligere, den lidt for lavvandede/ildelugtende strand blev dog nydt af mange og især af det glade Helgoland folk.
Helgoland (1925-1994) (det turkise grønne badehus med friluftsbadning for børn og separate afdelinger for mænd og kvinder) var indbegrebet af charme og et københavnsk svar på den mærkeligste Sydhavskyst. Efter dagens dejlige solbadning kunne man sidde i cafeen med de farvede lamper og opservere flyene der landene og lettede. Lugten af salt blandet med vindmøller, den store blå gastank, kunne transporterer en til et andet sted. Men Helgoland måtte vige for den kunstige strand, og blev revet ned sensommeren 2004. Efter sigende skal der bygges et nyt badehus som erstatning for Helgoland, men man kan stadigvæk ikke se skyggen af det ude på den nye Amager strand.
På vores gåtur fandt vi også andet godt: Luksuslejligheder (med enkelte defekter/smuldrende mursten og rådne vinduer), noget der lignede bunkere ved den nye strand, men vist nok er omklædningsrum og toiletter. Det maritime ungdomshus, tegnet af arkitektkontoret PLOT, lystbådehavnen og Pias pølser (vi mener at der her kunne være grundlag for noget kaffelatte salg). Ta selv ud og kig, og prøv den nye strand, og hvis du bliver træt af det så gå tilbage mod Lergravsparken metro station, du krydser Amagerbanen, gå et smut ned af den og her træder du så ind i en helt anden verden.

Saturday, April 08, 2006

Næste gåtur

Den første forårs gåtur bliver søndag den 23 april kl 11 fra Lergravsparkens metro, vi kigger bl.a . på Amagerstrandpark hvordan det har påvirket området og kysten langs Amager
vel mødt

Friday, April 07, 2006

Organiseringer, Frederikshøj og videre

Sammen med Fri Klasse gik vi en tur i Hf Frederikshøj. Der er et historisk tidspunkt fordi der netop nu er ved at blive vedtaget en lokalplan for området der eller i juridisk forstand har levet i undtagelsestilstand siden først i 1920erne hvor de første beboere indtog området. Vi mødtes med Birthe og Jens der begge bor i området, og hørte bl.a. fra Jens hvordan de første beboere havde byggget huse af trækasser fra Ford og Citroên i nærheden. Bilerne blev sendt til sydhavnen i store trækasse af prima træ. En næsten symbolsk sammenblanding af de ting der har skabt grundlaget for byen som vi kender den i dag: billisme, industrialisering og boligmangel.

Birthe fortalte om hvordan den lave husleje gjorde at de kunne have en høj service i foreningen bl.a. var der en ordning med barselsmad i de første uger - hvor beboere lavede mad til nye forældre. Legaliseringen truer dog de særlige kvaliteter der er i foreningen og man risikerer at området ikke kan holdes fri for spekulation, noget der hidtil har været undgået ved at have et internt prissystem, der tager afsæt i husenes materialeværdi. Samtidigt sker der det som ofte sker i sådanne områder at det lukkes for udefrakommende, da der ikke længere er eksterne ventelister.

Hvor HF Frederikshøj er ekstremt velorganiseret med en masse engagerede og politisk bevidste beboere, der nærmest har lavet deres eget samfund er situationen noget anderledes i det der i folkemunde hedder Lorterenden og Guldkysten i nærheden. Det er ikke lige til at se om området er ved at gå i opløsning eller blive bygget op, det hele sker sikkert samtidigt.

I dag hvor alt synes at gå op i friværdi og spekulation til en grad hvor ethvert landskab eller bybillede ses med et "rovdyrs blik" og indskrives i spekulation om gevindst og økonomiske muligheder eller mangel på samme er det vigtigt at der findes geografier der laver huller i kapitalens normalisering og ensretning. Gåturen satte på mange måder en række meget aktuelle forhold om eksklusion, sociale rettigheder og organiseringer på spidsen og hvordan byens udformning og organisering spiller en vigtig rolle i dette.