Sunday, May 28, 2006

I kajak rundt om prøvestenenHegn og adgang forbudt skal ikke holde os tilbage, så vi lejede et par kajakker og satte os for at ro rundt om prøvestenen. Siden Prøvestenen bruges til anløb af store tankskibe med olieforsyninger til København og til deponi af den "lettere forurenede jord" er placeringen af Amager Strandpark lige ved siden af ret unik. Renden ind mod Amager er så lavvandet at man næsten kan soppe det første stykke, men kajakkerne kunne lige stryge over havbunden. Et gigantisk kloakrør under vejen ud til Prøvestenen (som kan ses på kortet) gør at man kan sejle under og ind i industrihavnen hvor der bl.a. skibes kul ind til København. Det første stykke er rigt på fugleliv. Inde på prøvestenen kunne man se campingvogne og skrotbiler langs med vandet som om der boede mennesker på kanten. Ude i Øresund blev bølgerne højere og vi sejlede rundt mellem industrianlæg og moler hvis funktion man kun kunne gætte på. Det yderste stykke var netop bygget færdigt -en gigantisk mole med gule firkantede pontonner for hver ti meter udgjorde en surreel arkitektur hvor tankskibe og andet kunne lægge til. Vindmøllerne længere ude og flyvemaskinerne der landede og lettede i Kastrup lagde yderligere til den syrede atmosfære.
roet af Pia Rönicke og Nis Rømer

Tuesday, May 23, 2006

Prøvestenen og omegn især

Landskabet holder aldrigt op med at overraske os. Således heller ikke på denne vandring, der oprindeligt var tiltænkt Prøvestenen. Området var dog indhegnet og med skilte om fotografering forbudt. Der er heftige udviddelser igang af øen, som engang var en del af Københavns befæstning, men nu er industri, oliehavn og lagerplads for "lettere forurenet jord". Beliggenheden af Prøvestenen, så tæt på bymidten og lige ved siden af Amager strandpark er ret interessant, og kalder bestemt på flere undersøgelser, måske fra vandsiden.I stedet gik vi langs med vandet ind mod byen. Indhegningen i området er ret massiv. Således også omkring den haveforening, vi omtalte sidst med fælles køkkenhaven, udefra var det nu et fantastisk sted, der blev dyrket og gravet og alt var frugtbart og duftede. Skurene langs havnen til en bådklub var ligeledes yderst aktive og i det hele taget var der en fornemmelse af aktivitet og brug af landskabet, som man ellers ikke finder mange steder i byen på en søndag formiddag.

I et vildt og udresseret område, stødte vi på nogle huler gravet ned i et bakket terrain. Nogen havde helt tydeligt investeret en del energi i at lave en mindre befæstning, skovbunde var overstrøet af blå kugler med perlemorsoverflade, som gav associationer til afføring fra et ubestemt fantasidyr. Fra en høj i nærheden blev vi betragtet med kikkert af mænd i camuflagetøj. De spejdede, fandt vi ud af senere, efter kampfæller til et softgunslag.Området er smukt som pokker, masser af fugleliv især, men grunden skulle være en af de mest forurenede i landet pga tidligere virksomheder. Ironisk at forurening kan være en af de eneste ting, der kan forhindre endnu et område i at blive bebygget med alt for dyre lejligheder.
Gået af:
Daniel Tucker, Emily Forman, Dot Nielsen, Pia Rönicke og Nis Rømer

Monday, May 08, 2006

Prøvestenen

Næste Gåtur er den 21. maj kl 11
med start ved Lergravsparkens Metro.
Prøvestenen er Københavns Havns sted til modtagelse af tankskibe og lettere forurenet jord for deponi. Der er ved at blive udgravet en ny dybhavskaj til modtagelse af endnu større tankskibe. Det er en relativt stor kunstig ø i havnen, oprindeligt anlagt som fort og siden brugt som oliehavn (historie) På sidste gåtur hørte vi om en haveforening lige ved siden af med en fælles køkkenhave, vi laver nok en detour. Vi håber også at få besøg af et par kunstnere fra Chicago der bl.a. har arbejdet med byudvikling og urban farming.
Vel mødt!