Monday, October 21, 2013

By og læring i Vanløse

Vi var en god flok af Vanløsebeboere, nogle gennem mange år, kunstnere og andre. Her går vi forbi det første stop på ruten, Isafold. Villaen blev fra 1903 brugt som skole for de yngste. Villaen blev indrettet med 2 klasselokaler og en gymnastiksal. Børnene brugte den gamle "Bygård" lige overfor som legeplads.


En af de særlige ting ved Vanløse er den lokale kaffebar, med ostemadder og kaffe til OK priser.


Vanløse skole åbnede i 1915, hvorefter Isafold blev lukket. Der var en kraftig tilflytning til området og i perioder var der på skolen op mod 2000 børn. Ovenfor et billede fra skolengården med en hylde vi spekulerer på monstro er til gårdvagtens kaffe.


En energieffektiv tilbygning fra 2012 til Vanløse skole, tegnet af Dorte Mandrup og landskab ved 1:1. Både landskab og hus virker fint integreret i de eksisterende bygninger, samtidigt med at de har kant og er samtidige.


En bagsidesti, der bliver flittigt brugt ved siden af det nye byggeri.


Lige på den anden side af villavejen ligger Hyltebjerg Skole, med fin, omend meget slidt 50'er arkitektur. Skolen blev oprettet 1956 da Vanløse skole var blevet overfyldt.


Pavillion med ovenlys og plantebede ved Hyltebjerg Skole.

 Vi kom forbi en del klassisk 50'er boligbyg, med altaner.


Fra 1972 holdt Hovedstadens Pædagogseminarium til i disse funkis bygninger, der oprindeligt blev bygget som cykelfabrik.


På vejen oplevede vi et dejavu, da ovenstående bygning minder meget om en i Sydhavnen. Set på turen der hed Gerningsstedet.En fin urban ad hoc detalje med simple midler

.
Krisen er bestemt ikke gået henover Vanløse, her fra et storcenter i Vanløse centrum hvor byggeriet er gået i stå.


Katrinedals Skole blev bygget i 1934 og er tegnet af Kaj Gottlob (også kendt fra Langebro og Brorfelde observatorium). Skolen er tegnet som aulaskole, og var da den blev bygget pædagogisk foregangsskole med bl.a. skolehaver og lejrskole. Inger Merete Nordentoft; Modstandskvinde under 2. verdenkrig, folketingsmedlem mm. var skolens 2. skoleinspektør, da hun i 1946 fik barn udenfor ægteskabet vakte det debat, hvilket ledte til at man måtte bygge en ny skole; Rødkilde Skole for andelen af forældre, der var forargede og deres børn.


Den runde skolegård er også et solur og bliver brugt af de mindste elever..